Att renovera fasadputs.
Att utföra en fasadrenovering gällande puts kräver kunniga hantverkare. När man ska renovera sin fasadputs måste man först ta reda på vilket sätt den befintliga fasadputsen är uppbyggd. Vilka material har man använt också även vilken metod man har påfört putsen med. I Stockholm finns det ett antal specialistföretag som arbetar med fasadputs. Några av anledningarna att man behöver anlita en specialist är man behöver en korrekt uppbyggd byggnadsställning att arbeta i från för att kunna utföra ett gott arbete samtidigt som man arbetar tryggt med minimal fallrisk. Sedan behöver man en gedigen erfarenhet att utföra fasadrenoveringar och god kännedom om olika putsmaterial och dess egenskaper.
Kalkputs.
Fram till 1950 talet var det nästan oavkortat kalkputsen man använde sig av när det gällde fasadputs. Vanligast var också att man använde kalkfärg att måla sina putsade fasader med. Det är skillnad på traditionell kalkfärg och den mer nyproducerade kalkfärgen. Den nyproducerade kalkfärgen kräver färre strykningar än den äldre varianten av kalkfärg. Den mer moderna kalkfärgen har en betydligt bättre täckförmåga än den äldre traditionella kalfärgen. Oavsett detta så använder man sig av den äldre traditionella kalfärgen när man ska renovera en äldre kulturfastighet. Detta för att bevara kulturfastigheten i så orginalt skick som möjligt
Ädelputsning.
Vi har också ädelputsen. Ädelputs är kc-baserad ytskiksputs som är väldigt populär att färga fasadputs med. En av dom vanliagste metoderna är nog att stänkputsa fasaden. Det vill säga att man sprutar ädelputsen på fasaden med en speciell typ av trattspruta. Denna metod ger en knottrig yta som många tycker om. Ädelputsen kan även rivas vilket menas att efter applicering så river man av putsen med en spikförsedd putsbräda. Man kan även kvasta fasadputsen så man får linjer i fasadputsen. Detta är några metoder att skapa olika strukurer med ädelputs. Man kan också ska struktur direkt i putsbruket som man påför på vägen för att sedan måla med kalkfärg. Metoderna är många och varje struktur har sitt egen speciella arbetsmetod.
Renovera din fasadputs på rätt sätt.
Oavsett metod så renovering av fasadputs ett tungt arbete och kräver många förberedelser. Det första man bör tänka på är att ha en bra byggnadsställning på plats. Detta är ett måste för att kunna utföra en fasadrenovering. Att försöka laga puts i från en stege är troligen mycket svårt och ingenting vi rekommenderar. Dels för säkerheten men också med tanke svårigheten med detta arbetets utförande.
Det är mycket omfattande maskeringsarbete vid en fasadrenovering. Det vill säga att man måste täcka fönster och dörrar. Plåtdetaljer och andra föremål som man inte vill ha puts på. Även marken bör man skydda. Anledningen till detta är torkad fasadputs kan vara mycket svårt att få bort. Sedan har vi en risk att få repor i plåtbeslag och även fönsterglas kan bli förstört av torkad puts vid borttagning. Puts och murbruk kan även ha en etsande effekt på fönsterglas.
Mer arbete än man tänkt sig.
Det blir lite mer arbete att tänka när man ska renovera fasadputs. Plåtbeslag är något som man alltid kontrollerar vid en fasadrenovering. Samtliga plåtbeslag som ligger i anslutning till fasadputs ska vara i bra skick annars ska dessa bytas ut. Sedan har vi också diverse målningsarbeten som man bör utföra samtidigt fasadputsen renoveras. Takfot och vindskivor är något man bör passa på att måla oavsett när man ändå har byggnadsställning monterad runt huset.
Man bör också titta på dom missfärgningar och skador som finns i den befintliga fasadputsen och försöka härleda till varför dom har uppkommit i från början och åtgärda denna orsak. En missfärgning i fasaden kanske beror på ett läckande plåtbeslag exempelvis. Den befintliga fasadputs som man har på fasaden kan tala om hur en del av dom skador uppkommit om man bara är uppmärksam. Man vill ju undvika om möjligt att samma typ av skador uppkommer inom kort efter en utförd fasadrenovering.
Håll fasaden ren.
Det finns många anledningar att hålla sin fasad ren. En av dom är att livslängden ökar på fasaden vilket gör i sin tur att man inte behöver renovera sin fasad lika frekevent än om man låter sin fasad alltid vara smutsig. Att låta göra en fasadrengöring med jämna mellanrum hjälper dig att spara pengar. Nu beror det också på läget på fastigheten om den ligger till exempel vid en hårt trafikerad väg så blir fasaden nedsmutsad snabbare. Med en hel och rengjord fasad får man också ett bättre helhetsintryck av fastigheten. På en smutsig fasad stannar fukt kvar längre på ytan och ger på så sätt en perfekt grogrund för olika typer av påväxt och mögel. En hel och ren fasad minskar också risken för att fasaden utsätt för fuktskador.