Kalkfärg och kalkputs.

Kalkputsade fasader.

Nu för tiden är det inte många villor som får en traditionellt putsad fasadputs vid nyproduktion. Olika typer av isoleringsmaterial och någon form av fasadputs ovanpå detta är för det mesta det som gäller i dag. Men på våra äldre villor är det vanligt med fasadputs. Antingen puts på mursten eller puts på trästomme så kallat reverterad fasadputs. Att påföra puts på ett trähus uppkom från början för att det ansågs vara finare med putsade hus än om man bodde i villa med träfasad. Vi har massor av putsade hus i vårt svenska fastighetsbestånd som ska renoveras och underhållas. Fasader som är putsade och med utförd kalkmålning på många olika sätt som är väl värda att bevara.

Vad innehåller kalkputs?

Kalkputs är gjort av kalk och sand i passande storlek samt vatten. Det blandas i hop tillsammans så man får en konsistens av putsbruk man vill ha. Ren kalkputs använder man sig av när renoverar och återställer äldre putsade fasader Runt 1950 talet är det mer vanligt att cement är inblandat i putsbruket. Ett kc-baserat putsbruk är inte lika följsamt och är hårdare än ett kalkbruk och detta kan vara en nackdel beroende på vilken putsbärare man putsar på. Dessa två typer av putsbruk ska man inte blanda i hop när man renoverar. Det vill säga att renoverar man en kalkputsad fasad så kompletterar och putslagar man med kalkputs och ingenting annat.  Där av är det viktigt att man vet innan fasadrenovering börjar vilken typ av fasadputs man har använt sig av.

Måla med kalkfärg.

Gamla äldre kalkputsade fasader målas oftast med traditionell kalkfärg. Traditionell kalkfärg består av släckt kalk och vatten samt kulörta kalkbeständiga pigment. Antal gånger man kalkmålar en fasad kan variera men ca 3-4 till- 6-7 gånger beroende på resultat man vill uppnå. En kalkmålning börjar med förvattning. Många anser att man ska och föredrar att förvattna med kalkvatten. Kalkvatten bildas när kalkfärgen tillreds. Det vill säga när kalkredningen  sjunker till botten i en kalkblandning så får man ett klart kalkvatten som flyter ovan kalkredningen och det är detta kalkvatten man använder vid förvattning. Nu för tiden kan man köpa färdiga produkter av dessa traditionella material. Går man tillbaka i tiden så tillredde man det mesta på arbetsplatsen.

Att vara bra förberedd lönar sig.

Innan kalkmålning väl ska börja måste allting maskeras. Att kalkmåla kan vara ett skvättigt och lite stökigt moment så det gäller att man skyddar fönster och dörrar samt plåtbeslag. Normalt så skyddas dessa med täckplast och tejp. Naturligtvis så finns massor av andra detaljer man kan behöva skydda mot kalkstänk vid en kalkmålning så vi nämner bara några självklara detaljer att maskera och skydda. Kalkmålningen utförs vått i vått och målas kryssvis med en modell större plafondpensel. Målningen ska heller inte avslutas mitt i en vägg eller att man tar en paus mitt i kalkmålningen då detta kommer att synas. Naturliga avslut och avgränsningar är att föredra. Under arbetets gång så bör man skydda fasaden i från regn och direkt soljus. Det går att täcka in byggnadsställningen med presenning eller så kan man måla vägg efter vägg beroende på hur solljuset ligger på. Byggnadställningen kan även täckas in högst upp med ett så kallat regnskydd.

Putsade fasader och underhåll.

En putsad fasad kan hålla mycket länge med rätt underhåll. Så länge en fasadputs kan torka ut ordentligt efter regn  och väta. Naturligtvis har det också att göra med hur fasadputsningen är utförd från början. Har man slarvat med armering och torktider mellan varven så kan det påverka kvaliteten på fasadputsen. Det är lätt att man vill forcera och arbeta undan snabbt men det är viktigt att till exempel en nyputsad kalkputs bör få stå och karbonatisera åtminstone 3-4 veckor så att kalkputsen har en chans att torka innan kalkmålning för att få en bra och stark fasadputs.