Gammal betongtrappa.

Gammal trasig betongtrappa.

Visserligen kan en gammal betongtrappa med påväxt skapa en viss charm och vara vacker att titta på men samtidigt kan den vara rent av livsfarligt att beträda med tanke på både halkrisk och snubbelrisk.

Ofta har man en betongtrappa som leder upp till ytterdörren. Gamla betongtrappor som har några år på nacken brukar också ha diverse skador som uppkommit genom åren. Vill man inte gjuta om sin betongtrappa så brukar man välja att lappa och måla. Nackdelen med detta är att en målad yta på betong kan bli väldigt hal utomhus vid regn och dagg och fukt samt snöoväder. Man sandar och saltar för att komma åt den värsta halkan. Detta gör ju också i sin tur att färgen inte sitter kvar särskilt länge utan att färgen börjar flagna av och kanske ser värre ut än någonsin. För det mesta har man ett mindre entretak som skyddar vid dörren men inte längre ner av trappan där trappstegen tar vid.

Laga gammal betongtrappa.

Att komplettera sin gamla trappa är egentligen inte så svårt. I dag finns många olika ytskiktsmaterial som fungerar mycket bra för detta ändamål. En del av dessa trappmaterial skapar också en halkfri yta. Detta bör man eftersträva när man renoverar sin betongtrappa. Nu består ju en entre av fler byggnadsdelar än endast en  trappa. Har man en trappa så brukar den följas av ett staket i dom flesta fall. Renoverar man sin gamla betongtrappa så bör man självklart måla om sitt staket för att bättra på helhetsintrycket av fastigheten. Är staketet i metall så skrapar man först bort allt rost för att sedan behandla med rostskyddsmedel och slutligen målas staketet i passande kulör. Väl värt att göra när trappan är renoverad.

Att hålla sin entretrappa är viktigt för både en själv och besökare så man inte halkar eller snubblar. Sen har man ju också utseendet att tänka på. Man vill ju att entren ska kännas hel och inbjudande. I dag finns det företag som har specialiserats sig på att renovera gamla betongtrappor med fantastiska resultat.